Strunta i CE-märkning i er utvecklingsprocess!

Jag har träffat många företag genom åren och jag har sett en ganska tydlig trend. Många är väldigt seriösa och gör mycket som man ska göra för att CE-märka sin produkt. Man har gjort riskbedömning (men kanske inte dokumenterat den riiiktigt som man borde…), man har kollat i standarderna (men kanske inte varit riiiktigt så strukturerad som man borde…) och man har gjort en bruksanvisning (men kanske inte, ja du fattar). I tillägg till detta har man gjort det när projektet nästan är färdigt. Och här är den stora boven skulle jag säga.

Varför inte CE-märkning?

Ja jag menar förstås inte att man ska strunta i CE-märkning men jag vill att man ska undvika ett arbetssätt som den på bilden nedan.

Grovt förenklad utvecklingsprocess, med CE-märkning på slutet

Ser ni felet? Såklart att CE-märkning är en separat bubbla i slutet av sitt arbete! Produkten är klar och nu ska vi bara CE-märka… Som ni såklart är medvetna om är det dyrare att göra ändringar i slutet av ett utvecklingsprojekt än i början.

Klassisk bild av hur kostnaderna för ändringar exponentiellt ökar med tiden i ett projekt

Jaha men vad ska man göra då? Ska inte CE-märkning vara med säger du? Jo det ska den, men inte som en separat bubbla!

Process utan CE-märkning

Återigen en grovt förenklad bild över en process, men utan CE bubblan

Den uppenbara skillnaden här är ju att man har flera av de olika faserna i CE-märkningen inbakad i sin utvecklingsprocess och att CE-bubblan i slutet är borta. En process kan såklart se ut på massor av sätt men detta är en bra representation av hur en enkel process kan se ut.

Finns det fler aspekter i detta?

Javisst! Genom att inkludera krav från alla håll får du ett fullständigt paket att jobba efter:

  • Standardkrav
  • Direktivkrav
  • Kundkrav
  • Krav från gamla modeller (om det är en generation 2 t.ex.)
  • Krav från inköp
  • Åtgärder från initial riskbedömning
  • Krav från den där brainstormingen ni hade i höstas

Får man till detta då hävdar jag att man har bra på fötterna för att slippa de skenande kostnaderna i slutet.

Okej, men vad gör man åt detta då?

När jag träffar kunder idag pratar vi ofta initialt om produkterna men med min bakgrund som utvecklare glider vi snabbt in i hur de faktiskt arbetar och här ser jag en röd tråd som inte går att blunda för. Alltför många väntar helt enkelt alltför länge med CE-märkningsarbetet. Det vi sen kommer fram till är att ja, vi ska såklart titta på produkten men det är viktigare att titta på processen.

Jag gillar analogin med den hungriga mannen som fick en fisk jämfört med den hungriga mannen som fick ett fiskespö och som lärde sig att fiska. Detta är var jag brinner för. Jag vill att ni ska få in CE-märkning som en naturlig del i er process och vardag så att det blir enkelt att jobba med CE-märkning. Eller rättelse, ni ska inte jobba med CE-märkning, ni ska utveckla er produkt och CE-märkning ska komma automatiskt.

Jag rekommenderar alltså dig att fundera på hur ni jobbar med CE-märkning och om det finns en sanning i det jag säger.
Känner du igen dig i detta? Är CE-märkning en huvudvärk och bekymmer? Det behöver inte vara så. Boka ett kostnadsfritt samtal med mig så pratar vi om dig och din verklighet.

Share:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Related Articles